För en familj på fyra personer + rester för 2 personer nästa dag
- 1 fläskfilé
- 1pkt bacon
- 4 stora potatisar
- 2 stora morötter
- 2 palsternackor
- 1 röd chilifrukt
- 3 vitlöksklyftor
- 1/2 dl olivolja
- 3 dl matlagningsgrädde
- rosmarin
- 1dl små champinjoner
Trevligt avbrott till den vanliga söndagsteken? Menuförslag från Klövergatan i Simrishamn.
Sätt ugnen på 100 grader. Hetta upp en stekpanna så mycket det går. Krydda fläskfilén med rosmarin, salt och peppar. ”Bränn av” fläskfilén i stekpannan på fyra sidor.
Lägg baconet sida vid sida i en ugnsäker form. Lägg på den förstekta fläskfilén och rulla i den i baconet. Sätt in fläskfilén i en ugnsäker form i mitten av ugnen med en ugnstermoter i den tjockaste delen. (Har du temperaturalarm, ställ larmet på 68 grader)
Skala morötter, palsternacka och potatis. Skär upp rotfrukterna i ”julliene”-storlek. (Rätt små bitar, typ 3x3mm – längd oväsentlig) Lägg rotfrukterna på en plåt med bakplåtspapper under. Lägg finskivad vitlök över. Strö på lagom med flingsalt. Sätt in i ugnen under fläskfilén.
Sätt på en kastrull med två deciliter vatten på spisen. Lägg i en grönsaksbuljongtärning. Sätt på ännu en kastrull på hög värme och häll i drygt en halv deciliter olivolja.
Ta tre vitlöksklyftor och finhacka dessa. Ta en röd chili, rensa bort kärnorna och finhacka den. Släng i den finhackade chilin & vitlöken i oljan. Låt chilin och vitlöken rostas i oljan. När chilin börjar bli bränd, ta av kastrullen från spisen och sila bort oljan.
I kastrullen med vatten och buljong tillsätter du nu en deciliter matlagnigsgrädde – koka upp. När röran kokar, tillsätt chilin & vitlöken. När såsen kokar, tillsätt ytterliggare två deciliter matlagnigsgrädde. Om allt är som det skall har du nu en brunaktig sås (färgad av den rostade chilin & vitlöken).
Lägg i de små champinjonerna, beroende på storleken kan du dela dem i hälften eller ännu mindre bitar. Har du fåt tag i riktigt små champinjoner kan du lägga dem hela i såsen. Låt såsen sjuda på låg värme.
När fläskfilén har en innertemperatur på 68 grader, tar du ut rotfrukterna och fläskfilén. Skiva fläskfilén i cirka en centimeters skivor.
Lägg upp som du vill och servera med mineralvatten till barnen och ett gott Zinfandelvin till dig & frugan.
Smaklig spis!