Baconlindad fläskfilé med ugnstekta rotfrukter & rostad chilisås

För en familj på fyra personer + rester för 2 personer nästa dag

  • 1 fläskfilé
  • 1pkt bacon
  • 4 stora potatisar
  • 2 stora morötter
  • 2  palsternackor
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olivolja
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • rosmarin
  • 1dl små champinjoner

Trevligt avbrott till den vanliga söndagsteken? Menuförslag från Klövergatan i Simrishamn.

Sätt ugnen på 100 grader. Hetta upp en stekpanna så mycket det går. Krydda fläskfilén med rosmarin, salt och peppar. ”Bränn av” fläskfilén i stekpannan på fyra sidor.

Lägg baconet sida vid sida i en ugnsäker form. Lägg på den förstekta fläskfilén och rulla i den i baconet. Sätt in fläskfilén i en ugnsäker form i mitten av ugnen med en ugnstermoter i den tjockaste delen. (Har du temperaturalarm, ställ larmet på 68 grader)

Skala morötter, palsternacka och potatis. Skär upp rotfrukterna i ”julliene”-storlek. (Rätt små bitar, typ 3x3mm – längd oväsentlig) Lägg rotfrukterna på en plåt med bakplåtspapper under. Lägg finskivad vitlök över. Strö på lagom med flingsalt. Sätt in i ugnen under fläskfilén.

Sätt på en kastrull med  två deciliter vatten på spisen. Lägg i en grönsaksbuljongtärning. Sätt på ännu en kastrull på hög värme och häll i drygt en halv deciliter olivolja.

Ta tre vitlöksklyftor och finhacka dessa. Ta en röd chili, rensa bort kärnorna och finhacka den. Släng i den finhackade chilin & vitlöken i oljan. Låt chilin och vitlöken rostas i oljan. När chilin börjar bli bränd, ta av kastrullen från spisen och sila bort oljan.

I kastrullen med vatten och buljong tillsätter du nu en deciliter matlagnigsgrädde – koka upp. När röran kokar, tillsätt chilin & vitlöken. När såsen kokar, tillsätt ytterliggare två deciliter matlagnigsgrädde. Om allt är som det skall har du nu en brunaktig sås (färgad av den rostade chilin & vitlöken).

Lägg i de små champinjonerna, beroende på storleken kan du dela dem i hälften eller ännu mindre bitar. Har du fåt tag i riktigt små champinjoner kan du lägga dem hela i såsen. Låt såsen sjuda på låg värme.

När fläskfilén har en innertemperatur på  68 grader, tar du ut rotfrukterna och fläskfilén. Skiva fläskfilén i cirka en centimeters skivor.

Lägg upp som du vill och servera med mineralvatten till barnen och ett gott Zinfandelvin till dig & frugan.

Smaklig spis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *