Antecknat

Löjligt långt mellan uppdateringarna på den här så kallade ”bloggen”

Det är bara till att konstatera att jag aldrig kommer att bli tillräckligt flitig att skriva om vad som händer på Mamilldo för att kunna använda min blogg som marknadsföringskanal. Sista inlägget innan detta i december 2010…

Trots allt händer det saker! Just nu är Malmöfestivalens första helg slut och vi har haft nya besöksrekord på sajten som tuffar på med (nu säger jag det själv) helt fantastiska svarstider. Med tanke på att det mesta tekniska arbetet gjordes ifjol så är det en härlig känsla.

Det största jobbet som gjordes i år var att vi (främst @larskrantz) byggde ett API som öppnade upp all data från webbsajten. Detta gav möjlighet till andra hugade i utvecklare att bygga till exempel Android & iPhone-appar på helt lika villkor.

Bondeliv, som mitt förra inlägg handlade om, lever och frodas också. Det är en långsam men stadig tillväxt på nya medlemmar och sajten ger oss fin inblick i hur communitys kan drivas med små resurser. Sajten i sig går inte med vinst, men vi har fått sponsorer som täckt de flesta kostnaderna.

Applikationer av den interna typen har vi jobbat med under hela året mestadels till Upptec. Det är system för att hjälpa försäkringshandläggare att snabbare kunna ge sina kunder rätt ersättning på deras skadade produkter. Kul jobb som vi använder och testar för oss ny teknik i – Rails, SASS, Coffeescript, Heroku, Knockout, neo4j

Bondeliv.se har en framtid

Bondeliv är en uppskattad mötesplats för lantbrukare. Här diskuterar man, skaffar sig vänner och berättar för varandra om vedermödor och glädjeämnen.

Som alla vet är det ett hårt och ofta ensamt arbete att vara lantbrukare och arbetstiderna lämnar ofta bonden utanför en del av den sociala gemenskap som många av oss andra tar för given. Mötesplatsen bondeliv.se fyller därför en självklart viktig roll i att göra det enklare för lantbrukare att träffas och diskutera.

Under de senaste veckorna har det dock rått en förstämning på Bondeliv då Lantmännen i början av november meddelade att bondeliv.se skulle stängas ner vid årskiftet. Lantmännens beslut grundar sig på att man anser att driften av bondeliv.se inte kan ses som en del av kärnverksamheten.

Eftersom det kom protester från Bondelivs medlemmar beslöt Lantmännen att lämna över sajten till någon annan aktör. Valet föll på Mamilldo som huvudansvarig för den fortsatta driften. (Mamilldo är mitt företag om du missat det) Tillsammans med andra duktiga utvecklare kommer Mamilldo att göra sitt yttersta för att vi skall få till en bra plattform som kan gagna lantbrukarna i många år framöver.

Avtalen för nuvarande plattform för bondeliv.se löper enbart till årsskiftet, vilket ger en kort tidsperiod för oss att starta den nya tekniska plattformen där bondeliv.se skall leva framöver.

Arbetet med den nya plattformen har påbörjats med målsättningen att så mycket av nuvarande funktioner som är möjligt skall finnas kvar i en bekant form, liksom de diskussioner och bloggposter som medlemmarna under mer än två år har skapat.

Hur kan du hjälpa till?

Vill ni vara med och stötta lantbrukarnas mötesplats kommer du eller ditt företag att få mycket uppskattning från de svenska lantbrukarna. Jag hoppas många vill vara med.

Kontakta Thomas Mårtensson på epost thomas@mamilldo.se eller på
telefon 070-550 45 35 ifall du vill veta mer.

Kommentarer och tankar från er som berörs är naturligtvis mycket välkomna!

Ny krog i Malmö – Sture

www.malmofestivalen.se
www.malmofestivalen.se

Malmöfestivalen är över sedan länge, men jag antecknar att det fungerade mycket bra under hela veckan och vi ser fram emot fortsatt samarbete med Malmö Stad – det skall bli jätteroligt!

När jag nu ändå är inne och skriver så vill jag passa på att tipsa om en ny krog i Malmö vars enkla och avskalade webb är gjord i WordPress med ett lite annorlunda tema. Kul tycker jag, men gå in och kolla själv på sture.me (bilden nedan säger inte så mycket).

Sture - ny krog i Malmö med Svenska Smaker
Sture - ny krog i Malmö med Svenska Smaker

Ny sajt: Malmöfestivalen 2010

Igår var det en vecka sedan vi lanserade den nya webbplatsen för Malmöfestivalen 2010.

Festivalens webbredaktör Anna Karlsson har slitit med alla texter och bilder,  Snask har formgett ikoner och färger, Lasse på Alaz står för systemarkitektur och programmering, och Mamilldo för interaktion och gränsnittsprogramering.

Vi känner att vi fått till en bra sajt som många kommer att få glädje av innan och under festivalen, kika gärna in på www.malmofestivalen.se

Ifjol fick Malmö stad ganska hård kritik för hemsidan – gillar du vår version i år får du gärna lämna en kommentar. (Och ja – tycker du något är dåligt skall du naturligtvis berätta det också)

malmofestivalen2010Under några veckor framöver kommer vi att jobba på en mobil version för smartphones. Sajten går i teorin att surfa på även nu, men det kräver rätt mycket tålamod eftersom den är ganska tung på både utseende och funktioner. Vill du vara med och betatesta den mobila versionen så skicka ett mail till thomas@mamilldo.se

Den kanske roligaste (möjligen nyttigaste) funktionen på www.malmofestivalen.se är möjligheten att enkelt kunna skapa ett eget program. Vid varje programpunkt och vid varje visning av en programpunkt finns ett ett hjärta som man kan klicka på. Direkt när man klickar lägger sig programpunkten under menyn ”Ditt program” med en räknare som indikation på hur många man sparat. En sparad programpunkt visas sedan med ett färggladare hjärtan överallt på sajten när man stöter på den igen, en enkel indikation på att man hittar akten under ”Ditt program”.

Alla ”favoriter” sparas med hjälp av en cookie, och/men vill man kunna nå dem från en annan dator eller under festivalen via sin smartphone så skapar man en inloggning. Kika gärna på mitt eget program som jag skulle önska att jag hann med: http://mfe.st/bYv3ef

Inloggningen ger en personlig länk till ditt program som man kan dela det med sina vänner & världen med hjälp av Twitter, Facebook, Buzz och mail.

Ge gärna ditt omdöme på hur vi lyckats i kommentarer här, på Twitter (@mamilldo & @alazlasse) eller var du trivs bäst.

Vill du testa årets festivalsajt?

I dagarna kommer en miniwebb med nyheter, kontaktinfo,  klara bokningar etc ut för Malmöfestivalen. Sajten är tänkt att leva till början av juli då den ”riktiga” sajten publiceras.

Användartester för  riktiga sajten görs i Malmö i början av juni, och vi vill gärna ha din hjälp för att få till en toppensajt för Malmöfestivalen i år.  Är du sugen att vara med och användartesta årets festivalsajt så skicka ett mail till thomas@mamilldo.se

Den tillfälliga sajten hittar du på www.malmofestivalen.se – den ser ut ungefär som nedan bild.

Temp-sajt

Checka in på Österlen – nu börjar det bli vår på Österlen

Två veckor (ungefär) är nu kvar på vårt lilla Österlenska projekt ”Checka in på Österlen”. Den ovanligt kyliga och snöiga vinter vi haft, har tyvärr gjort att inte många vågat sig ut på Österlen.

Nedan är en lista över incheckningar – det bör tilläggas att det är ett automatiserat flöde så alla har inte utnyttjat / haft möjlighet att få sin fysiska belöning från Vendels Organic Bakery, Börje Olssons Skafferi och Karlaby Kro.

Som sagt – listan uppdateras automatiskt – det vore kul att se ditt namn här snart. Det börjar bli vackert igen på Österlen!

Undrar du vad jag pratar om? Läs mer på dessa länkar:
trim.mamilldo.se/checkainpaosterlen
MIn egen bloggpost
bloggpost i YA om Checka in på Österlen
En bra sammanfattning om positioneringstjänster

Namnsdagar i Google Calendar

Det har gått lite mer än ett år sedan jag gjorde en bloggpost om hur man lägger till veckonummer i sin Google Calendar, en post som under året som gått blivit uppdaterad med ännu enklare sätt att lägga till veckonummer. Nu är det så enkelt att man till och med kan välja veckonummer direkt i kalendern – en liten ”svensk”-strid verkar vunnen.

Svenska namnsdagar
Svenska namnsdagar

Den hängivne kalenderbitaren (!) Stefan Sundin har nu kommit med ännu en smidig plugin till Googles kalender – en namnsdagskalender som man enkelt lägger till antingen i sin vanliga gcal eller om man använder Google Apps Calendar.

Du hittar den nya namnsdagskalendern på Stefans sida: http://sites.google.com/site/gcalweeknumbers/name-days

Google Apps Namnsdagar
Google Apps Namnsdagar

En liten sak som inte nämns (just nu i alla fall)  är att när du lägger till namnsdagarna i ditt apps-konto (manuellt) så klickar du på ”Add” (eller ”Lägg till”) på ”Other calendars”.

I pop-up:en väljer du ”Add a coworker’s calendar” (eller alltså motsvarande på svenska om du har det språket inställt)

I texfältet klistrar du in epostadressen som Stefan visar på sin sida. Sen är det klart och du kan till exempel se vilka barn som har namnsdag i den svenska sportlovsveckan.

Till Stefans namnsdagskalender för Gcal

Checka in på Österlen

För någon vecka sedan var jag och pratade med Sophie på Karlaby Kro, Paula på Vendel Organic Bakery och Ylva på Börje Olssons Skafferi. Det hela slumpade sig så att vi träffades under samma vecka, och att vi pratade om olika medier som numera finns tillgängliga. Bland alla nya medier fascinerades alla mest av de nya postioneringstjänsterna som till exempel Gowalla & Foursquare. ”Verkar ju helt galet att folk far runt med mobilen och samlar poäng och tecknade bratwursts”

Idéen kläcktes då att vi skulle kunna göra något mer av leken/spelen tillsammans – de tre trevliga matställena bidrog med belöningarna när man checkar in via Gowalla eller Foursquare, och jag totade ihop en liten karta där man får en samlad bild av vad som erbjuds. Det hela gick så blixtrande snabbt att varje företagare borde bli gröna av avund över de snabba besluten och lättheten som samarbetet genomfördes på.

Lite sugna blev vi också på att få igång det så snabbt att de kanske kunde bli först i Sverige med sina ”fysiska” belöningar när man checkar in hos dem. Om vi lyckades eller inte spelar kanske mindre roll, vi hade jätteroligt.

Nu har det gått en vecka och jag har själv varit på semester under tiden sedan vi la upp kartan. Igår kom första besökaren till Börje Olssons Skafferi och allt verkar ha funkat. (Nu är vi alla ivriga att se vem som hinner först till Vendel Organic Bakery och till Karlaby Kro.)

I dagarna öppnades också möjligheten att lägga upp egna ”Trips” i Gowalla, så nu finns ”Checka in på Österlen” där. Möjligen behöver man lägga till mig som vän för att kunna se den i telefonen, men då är det bara att göra det – man hittar mig på http://gowalla.com/users/mamilldo

Igår blev jag också tipsad av @CeeJay75 (Carl Johan Engvall) på Ystads Allehanda om en bra sammanfattning om positioneringstjänster som @andersmi (Anders Mildner) på Sydsvenskan skrivit.

Carl Johan har också skrivit en bloggpost i YA om Checka in på Österlen.

Det skall bli roligt att se hur många som till slut checkar in på Österlen.  Hur det än blir så hoppas vi att folk nu uppmärksammar att det finns ett hjärta som bankar på Österlen även vintertid.

SVTPlay – de är verkligen hur kul som helst!

Förutom att ständigt leverera riktigt bra program via webbläsaren gör SVT nu en framstöt på mobilsidan också.

Än så länge finns SVTPlay inte tillgänglig som en applikation för den kära iPhonen, men det är på gång. Se sajten http://www.dearstevejobs.com/ där man verkligen tar viral marknadföring till en ny nivå. Heja Sverige!

http://www.dearstevejobs.com/
http://www.dearstevejobs.com/

Publicerat – Granngårdens bildtävling

Granngårdens bildtävling.

Just nu kan man tävla med sin bästa kattbild hos Granngården.

ggbildtavlaSajten

Det är en liten sajt skapad enbart för bildtävlingar, och det är härligt att se hur pass fort och enkelt det går att bygga ihop med hjälp av WordPress och plugins.

Just nu är tävlingen i fasen där man laddar upp bilder för att få vara med och tävla, men mellan den 1/12 & 13/12 kommer vi  – den stora allmänheten – att få rösta på våra favoriter.  De tre bästa bilderna får ära och berömmelse, men också lite presentpengar på Granngården.

Kolla gärna in sajten och säg vad du tycker.

Halmskulptur – Travträning på Österlen – halm2009

Familjerna Mårtensson / Gunnarssons bidrag till tävlingen Halm på Österlen 2009 – Travträning. Om du inte har möjlighet att se den på plats – här ett smakprov (och hur det gick till när den skapades)

Nu väntar vi bara på att tävlingsledningen skall berätta hur ni skall göra för att rösta :-)

UPPDATERAT: Alla som vill och kan får nu lov att rösta via SMS på skulptur #23
Skicka ett SMS till nummer 72456 med texten HALM23
Tack för din röst!

Du kan läsa mer om tävlingen (hoppas vi snart) på hemsidan för Halm 2009: www.halm2009.se

Jag blir hellre jagad av vargar än missar #SSWC 2010

I lördags natt i ett party-tält deluxe på en liten ö i Blekinge skärgård hade jag en helt annan slogan som jag just då tyckte kändes bra. (hm, undrar varför? :-) Men att citera Orup istället för än en bloggpost från Magnus Uggla känns idag mer nyanserat. Speciellt som Sweden Social Web Camp enbart handlar om #framgång och inte om #fail.

Gud så roligt jag hade!  Att lyssna på alla smarta, roliga och kreativa människor under 48 timmar i fantastiskt väder, med fåren bräkande bredvid tälten till allas förtjusning (speciellt Stockholmarnas :-) var obeskrivbart fantastiskt.

Björn Falkevik i sin svettiga tröja (eller utan), tappert och utan tanke på egen bekvämlighet kämpande för att fylla ön med bredband, Morris Packer ironiserande över etablissemanget i sin nya roll – nöjsamt och kamratligt tillsammans med Johan Grafström (som yttrade ett för mig minnesvärt citat i samband med ölköp ”Pengar är inte en trång sektor”), Emanuel Lantz sjungande sig hes i @veidekke-tältet sent i lördags, härlig brasa i närheten av dödsklippan söndag morgon….

Alla fattar – man kan hålla på i dagar att dra sig till minnes kära händelser från webbstock 2009. Och det bästa? Att alla campare har egna minnen i samband med eventet, men att alla kommer att kunna prata med vem som helst som var där fysiskt eller digitalt och tillsammans minnas den lite blöta fredagen, den underbart varma lördagen och det tårfyllda avskedet på söndagen.

Vi kommer för alltid att få något suddigt i blicken och ett fåningt leeden på våra läppar när vi tänker på #SSWC 2009.

Tack Tomas! Tack Kristin!

Tack alla andra roddare och personal på Tjärö, tack fåren, tältkompisar och nattsuddare. Vi ses

Uppdaterat:
Några länkar till foton tagna av Axel Anden inlänkade.
Länk till hyfsad överblick på Flickr
Ringsignal till iPhone (Artist: Emanuel Lantz)
Ringsignal i mp3-format (lång version) (Artist: Emanuel Lantz)

Tack Appcorn för en rolig app!
Tack Appcorn för en rolig app!

Jag gillar Apple men ibland undrar jag…

Som svar på min andra supportfråga sedan den 18 mars om varför inget händer med min ansökan till iPhone-developer program (ja jag har inte direkt varit på dem som en igel) fick jag nedan mail. Min ”enrollment status” har under hela tiden varit att apple undersöker mitt företag.

Fortsätt läsa Jag gillar Apple men ibland undrar jag…

Verktyg för veckonummer uppdaterat

Eftersom många varit inne på bloggen för att titta efter hur man lägger till veckonummer i Google kalender så slog jag en ny kik idag. Resultatet? Jo bloggposten jag hänvisade till är numera ett riktigt kompetent verktyg som hjälper till att lägga till veckonummer direkt i din kalender, till och med om du använder Google Apps.

Stefan Sundin är det som gjort sidan med verktyget, och Stefan ber också att man skall gå in och rösta på Google hjälpcenter under avdelningen ”look and feel” för att de skall ha med veckonummer direkt i kalender – vilket vi svenskar tycker är en bra idé eller hur? Så ta och gör det, det är bara att klicka på knappen – kanske hjälper du en framtida Google kalenderanvändare.

Intressant och läsvärd artikel om att rädda internet

Pontus Schultz skriver på Veckans affärer om hur etablissemanget kanske borde ha ett annat förhållningssätt till det som sker på internet just nu. Till exempel de pågående försöken att stoppa öppenheten och demokratiseringen med hjälp av FRA och IPRED.

Även hur man skall betrakta de nya nätverk som uppstår med hjälp av sociala medier:

Sociala nätverk är en fantastisk tillgång för företagen. Ett arbetsverktyg för de anställda som rätt utnyttjat kan koppla upp företaget mot nätverk det aldrig nått på andra sätt, och också ett sätt att skapa relationer till människor runt bolaget som inte bara är anställda. Du anställer inte en person enbart för hans eller hennes färdigheter utan lika mycket för de kontakter och den kunskap som du får tillgång till genom personens nätverk.

Och Pontus påminner oss också om att vi faktsikt har mycket duktigt folk här hemma att vara stolta över – och det är kanske dags att vi inser det?

Slutligen: Ta dig igenom listan över 7 trender som du hittar listade längst ner på Pontus bloggpost, där första heter ”Revolutionen i molnet”. Det är inte fel att fundera på om man åtminstone hört talas om dem.