Konversationen i Twitter, ropa eller diskutera?

Twitter, stort och lite enkelriktat
Twitter, stort och lite enkelriktat

Jag är inte precis ensam om att fundera kring hur det fungerar med Twitter – många hävdar att det är ett enkelriktat hojtande ungefär som på TV.. Inte riktigt sant, för det finns gott om exempel där folk börjar diskutera kring ett inlägg. Lite av problemet är dock att för att följa den diskussionen (förr i tiden skulle vi kallat dessa inlägg för ett ämne i ett diskussionsforum) så måste man vara ganska insatt i hur Twitter fungerar.  Alternativt får man ha koll på vilka olika applikationer som finns att använda sig av för att bevaka Twitter.

Just nu bedöms Twitter & Facebook vara de fenomen som snabbast seglar fram i online-världen. I pressen menar man dessutom att dessa två snart kommer att vara ”bättre” än Google. Twitter har ju en ”just-nu” sökning som slår Google, i den bemärkelsen att det går att söka bland alla tweets som skrivs – och i och med att då de flesta nyhetsredaktioner twittrar så får man någon slags realtidsinfo när det händer saker.

Facebook, stort och socialt
Facebook, stort och socialt för vännerna

Alla som är med på Facebook kan inte ha undgått ökningen av kommentarer på den egna statusen eller vad man nu postar dit. (Bilder, noteringar etc) En framgångsfaktor för Facebook är att det så tydligt syns numera mot vilken text/bild kommentaren är riktad, och att alla kommentarer om ett ämne visas tillsammans. En annan sak är att de flesta använder Facebook främst till vänner som man träffar/träffat fysiskt, vilket gör att det blir en lättsam ton utan prestige. (En kort Jaiku-tråd om  ungefär detta)

Jaiku, samtal i mindre, inriktade grupperingar
Jaiku, samtal i mindre, inriktade grupperingar

På svenska Bloggy & ”finska” Jaiku (Google) är också tanken att man skall lägga in sin ”status” i form av en microblogg på max 140 tecken. Skillnaden mot Twitter är dock att dessa ämnen som listas även går att diskutera kring genom att följa en länk.

För konversationen (den trevliga) kan man också konstatera en viss skillnad i inställning. På Facebook & Twitter är uppmaningen till att skriva ungefär ”Vad gör du just nu?”. På Bloggy & Jaiku är det mer åt ”Skriv ditt inlägg här”

Marginell skillnad kanske, och på båda ställena finns både ropande, konverserande och diskuterande. Men summa sumarum: Så länge inte Twitter gör det riktigt enkelt och trevligt att följa en konversation mellan människor så kommer kvittrandet inte att bli allenarådande – ingen nyhet direkt.

Bloggy, bra microbloggalternativ som lyssnar på alla användare
Bloggy, bra microbloggalternativ som lyssnar på alla användare

..vilket är helt ok så länge Bloggy finns kvar

Förresten – Glad Påsk!  på:
Facebook,  Twitter, Jaiku (nåja, hos lemonad) & Bloggy