Rädd, modig och numera lyrisk ägare av större hårddisk till min MacBook Pro

OK. Jag brukar inte ge mig in på hårdvara. Tidigare PC-användare som jag brukar trots allt ha bytt diverse minnen och.. ja RAM-minne är väl egentligen det vanligaste.

Idag tog jag ett länge ångestladdat steg och bytte min hårddisk från 160gb till 320gb –  på min Apple MacBook Pro. Garantin har visserligen gått ut, vilket gör att en del skrämselpropaganda från Apple borde lämnas utan hänsyn.

Tydligen är det så, att om man själv byter hårdisk i en MacBookPro så förlorarar man all trovärdighet och möjlighet till garantireperationer (om man har en dator som inte är mer än ett år gamal).

I vilket fall, min dator är 1,5 år och bortom all Apple-räddning. Min hårddisk är (var) 160gb stor, vilket syntes mer än tillräcklig när jag gjorde mitt inköp. Tyvärr verkar det som min experimentlusta är större än så – med alla nya och obskyra program som jag inte vill vara utan, så var det bara 3gb ledigt.

Alltså: Genom min gode vän och mentor –  Lassse, införskaffade jag mig en 320gb ersättningsdisk. Lasse är en van ”skruvare” och ersatte sin disk direkt när den damp ner i brevlådan innan jul. Själv vill man ju fundera ocbh läsa på lite först… Det smarta, och av min fru föreslagna tillvägagångsättet vore ju att be Lasse om hjälp med att montera den nya disken, men jag själv tyckte det var lite B, och beslöt efter stor vånda att själv göra ingreppet.

Diverse googlande  och många repetativa inläsningar senare trodde jag mig vara mogen för uppgiften. Och så lätt det är: Många som gjort ingreppet tycker att man skall ha ”någon erfarenhet” eller ”medelgod teknisk erfarenhet” innan man ger sig på det hela, men jag tycker att ”rimlig inläsningsförmåga” räcker. Och det är inte av blygsamhet…

Vet man hur man skruvar ur eller i en skruv så klarar man det hela om man bara nogsamt följer instruktionerna som erbjuds på diverse sajter. Jag själv tänkte mig att det kanske fanns någon godhjärtad svensk som skulle förklara det hela, men det visade sig att räcka gott med de engelsktalande sajterna som finns tillhands.

Det fantastiska för en före detta PC-användare som jag, är att efter installationen så är det så enkelt att få datorn PRECIS som den var innan jag bytte hårddisk. Gränsande till besviken konstaterar jag att att allt är likadant som med min lilla hårddisk – fast nu har jag 118gb extra tillgängligt att experimentera med. (Dessa resterande 118 innefattar 1 Vista installation och 1 XP installation som jag når via min VmWareinstallation – 3 operativ i samma dator – till och med skatteverket borde vara nöjda med min 900kr investering i en ny hårddisk. (Nåja, det återstår att se.)

Den enda brasklapp jag stötte på under vägen var att man möjligen måste reaktivera Adobe CS3, men det var från sajten OWC som rekommenderar att man flyttar all data till den nya disken innan man installerar den, och man får nog anta att det är för att de vill sälja sin finurliga mojäng för hårddiskförflyttning hellre än att man installerar om systemet – men visst – jag kanske hade tur.

Videosajt för hur man gör, första steget innan man besämmer sig för attt man klarar av at själv vara man för jobbet: http://eshop.macsales.com/tech_center/index.cfm?page=Video/macpro/hd/mphdh.html

Bästa insrtuktionen och som man skall skriva ut om man vill byta sin MacBook Pro 17″ hårdisk modell 2008 eller tidigare
http://www.ifixit.com/Guide/Mac/MacBook-Pro-17-Inch-Core-Duo/Hard-Drive-Replacement/87/8/Page-1

Om du är tveksam innan du ger dig in på det hela: eposta mig eller ring mig.